Vanaf 26 juni versoepelingen

Nu de besmettingscijfers en het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen snel dalen zijn de meeste Coronamaatregelen niet meer nodig. Het kabinet heeft in een persconferentie op 18 juni daarom aangekondigd om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten: vanaf 26 juni is er onder meer geen limiet meer aan het aantal mensen dat men thuis mag ontvangen en vervalt de mondkapjesplicht grotendeels. Daarbij blijft  anderhalve meter afstand de allesbepalende norm. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht nog steeds of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Met het openingsplan opent het kabinet stap voor stap de samenleving. Bij elke stap verdwijnen er coronamaatregelen. Hoe snel het gaat hangt af van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen.
Een overzicht van alle aangekondigde versoepelingen en van de maatregelen die nog wel van kracht zijn vindt u hier.

Lees de tekst van de persconferentie van 18 juni 2021 in eenvoudige taal

Omdat het virus onvoorspelbaar is en nieuwe varianten zich blijven aandienen is het belangrijk om voorzichtig en alert blijven en zich aan de basisregels te blijven houden:.

  • Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog.
  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona.
  • Houdt anderhalve meter afstand van elkaar

.