Vertrok u vanuit Suriname naar Nederland in de jaren zeventig? Help de Volkskrant de geschiedenis vast te leggen

In de jaren zeventig kwamen 300 duizend Surinamers naar Nederland. Journaalbeelden toonden toen lange rijen zomers geklede mensen, bepakt met grote koffers en zangvogels in kooitjes: een diverse groep Surinamers pakten om even diverse redenen gehaast hun biezen om naar Nederland te verhuizen. Hun onthaal was allerminst warm, letterlijk en figuurlijk: het klimaat was koud, de ontvangst koel.
Er is weinig onderzoek gedaan naar deze migratie, zeker niet vanuit het perspectief van de mensen die migreerden. De rijke geschiedenis van de Surinaams-Nederlandse migrant is vooralsnog vaak onderbelicht, ongehoord, en nauwelijks gearchiveerd. Hoe was het om die verre reis te ondernemen? Wat deed de migratie met de mensen die vertrokken, en de mensen om hen heen?
Dat wil de Volkskrant de komende maanden onderzoeken. In samenwerking met The Black Archives en Universiteit Leiden zullen we verschillende mensen van de eerste generatie Surinaamse Nederlanders interviewen over hun migratie van Suriname naar Nederland tussen 1970 en 1980.
Ons doel is om meer grip te krijgen op het onderwerp, en een groot artikel te schrijven waarin getuigen zelf aan het woord komen. Daarnaast willen we de opnames van de interviews openbaar en online toegankelijk maken bij The Black Archives voor studenten, onderzoekers en anderen geïnteresseerden, zodat de verhalen van deze generatie Surinaams-Nederlandse migranten niet verloren gaan.
Zou u hierover uw verhaal willen doen aan ons? Vul dan dit formulier in, dan nemen wij contact met u op. Heeft u familie, vrienden of kennissen die ons wellicht te woord willen staan over dit onderwerp? Deel deze pagina dan vooral met hen.