Welkom

Het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) is een landelijk netwerk van/voor oudere migranten. Het NOOM zet zich sinds 2007 in om de (inkomens)positie en het welzijn van de snelgroeiende en zeer diverse groep migrantenouderen in Nederland te verbeteren.

Het NOOM vertegenwoordigt 55-plussers met een Caribische, Chinese, Kaapverdische, Marokkaanse, Molukse, Surinaamse, Turkse of vluchtelingenachtergrond en de vroegere gastarbeiders uit Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en voormalig Joegoslavië. In totaal gaat het om zo’n 400.000 mensen. Deze groep verdubbelt in omvang tussen nu en 2035 en verdrievoudigt de komende 25 jaar.

Dringend advies zelfstandig wonende ouderen
Naast het dringende advies de boostervaccinatie te halen is het belangrijk dat zelfstandig wonende ouderen om het risico op een covid besmetting te verkleinen, extra voorzorgsmaatregelen nemen. Dringend advies aan hen en anderen met een kwetsbare gezondheid is:
– om drukte en het openbaar vervoer te vermijden,
– op rustige uren boodschappen te doen of deze te laten bezorgen,
– het ontvangen van gasten, zelf op bezoek gaan en bezoeken van bijeenkomsten zoveel mogelijk te beperken.
Tegelijkertijd is het advies om gezond te blijven om regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen, op rustige locaties en tijdstippen.
Lees de adviezen hier

Afspraak maken voor boosterprik
Iedereen geboren in 2003 of eerder kan een online afspraak maken voor de boosterprik via www.coronatest.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten.
Zodra u de uitnodigingsbrief heeft ontvangen kunt u ook telefonisch via: 0800-7070 een afspraak maken.
Om voor deze boosterprik in aanmerking te komen moeten er minimaal 3 maanden tussen de laatste vaccinatie – of herstel na een coronabesmetting – en de boosterprik zitten. Ook moeten er minimaal 2 weken zitten tussen de griepprik en de boosterprik.
Klik hier voor uitleg over de extra prik tegen het coronavirus in beeld en eenvoudige taal.
Klik hier voor eenvoudige uitleg in beeld én in verschillende talen ingesproken.

NOOM roept iedereen op om ouderen waar nodig te helpen met het maken van de vaccinatieafspraak en/of het vervoer naar de priklocatie.
Heeft u zelf nog vragen en/of twijfels over vaccinatie, bel met de twijfeltelefoon 088-7555777, op maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8.30-16.30 uur.

Hulp bij het Coronatoegangsbewijs
Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Om het aantal besmettingen terug te dringen wordt op veel plekken het zgn. coronatoegangsbewijs gevraagd. Helaas is niet iedereen even digivaardig en beschikt ook niet iedereen over de middelen om een digitaal coronabewijs aan te vragen of dit te printen. Men kan hiervoor de hulp van mantelzorgers en vrijwilligers inschakelen. Daarnaast kan men hiervoor en voor tal van andere (digitale) vragen terecht kan bij de Informatiepunten Digitale Overheid die in veel bibliotheken aanwezig zijn.
Ook is het mogelijk om via de telefoon een papieren coronatoegangsbewijs aan te vragen door te bellen met 0800-1421 dan wel 0800-1351. Hierbij wordt naar het BSN en de postcode gevraagd. Het bewijs wordt dan per post toegestuurd. Dit kan 5 werkdagen duren.

NB: Na elke prik – dus ook na de boosterprik – dient u zelf het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app te updaten.
Dat doet u door opnieuw in te loggen met uw DigiD via het ‘+’-teken rechtsboven in de app of de code van het papierenbewijs in te voeren.
Heeft u geen CoronaCheck-app maar een papieren bewijs, dan dient u dat opnieuw uit te (laten) printen via: https://coronacheck.nl/nl/print/.

Vaccinatie zonder afspraak
* Raadplegen de website van het Rode Kruisvoor actuele informatie waar en wanneer men terecht kan voor vaccinatie zonder afspraak (ook zonder verblijfsdocumenten).
Hier kan men ook in verschillende talen via Whatsapp (: +31 6 14458781) verder worden geholpen.

Met dank aan alle vrijwilligers, huisartsen en ander zorgpersoneel, de GGD’s en het ministerie van VWS, die alles in het werk te stellen om het vaccineren zo dicht mogelijk bij de mensen zelf te organiseren, met informatie in de eigen taal en waar nodig/mogelijk zonder afspraak vooraf.

Dank ook aan deze oproep van o.a. burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

#samentegencorona

KBO-PCOB & NOOM OUDEREN-INFOLIJN 030 – 3400 600

Ook migrantenouderen kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB & NOOM met al hun vragen (over het coronavirus) en/of voor een luisterend oor.

Oudere migranten worden desgewenst te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Kaapverdische, Marokkaanse, Molukse, Spaanse,
Surinaamse of Turkse achtergrond heeft.

Klik hier voor meer info.


2. Aldus @lagasad van @VVD in @telegraaf
Beste meneer Lagas, armoede onder ouderen bestaat al in Nederland, en niet alleen onder #migrantenouderen waarvan 40% in armoede leeft.
Vaak hebben zij een AOW-gat een geen of een heel klein aanvullend pensioen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1662148209/kabinet-wacht-verhit-debat-over-ontkoppeling-aow-en-minimumloon

NOOM@NetwerkNOOM

Over ontkoppeling #AOW #minimumloon 'Er zijn behoorlijk wat mensen in ons land die alleen van een AOW’tje rond moeten komen... Dat is al geen vetpot, maar als dit plan doorgaat boeren zij nog verder achteruit. Dan krijg je nog ouderen met armoedeproblematiek. Dat kan toch niet?”

Over ontkoppeling #AOW #minimumloon 'Er zijn behoorlijk wat mensen in ons land die alleen van een AOW’tje rond moeten komen... Dat is al geen vetpot, maar als dit plan doorgaat boeren zij nog verder achteruit. Dan krijg je nog ouderen met armoedeproblematiek. Dat kan toch niet?”

Voor #Molukkers en #KNILmilitairen heb ik gevraagd of de #grafrechten #eeuwigdurend afgekocht kunnen worden aan burgemeester @lucasbolsius in #Amersfoort #rusthof Hij wil dat onderzoeken maar moet weten om hoeveel mensen het gaat. Dus graag melden via DM. s.v.p retweeten. Dank!

Eigenlijk waren we t al gauw erover eens dat gezien de urgentie die door alle betrokkenen wordt gevoeld alle partijen snel in actie moeten komen om de zorg aan #migrantenouderen te verbeteren. Echter niet alle partijen hebben een gelijkwaardige positie of de benodigde middelen. https://twitter.com/in2werelden/status/1480481134085435392

in2werelden@in2werelden

Bekijk het webinar ‘Oudere migranten. Wie is aan zet?’, dat werd georganiseerd door @PharosKennis. Tijdens de deelsessies kwamen enkele lokale aanpakken aan bod, waaronder @in2werelden.

https://www.in2werelden.nl/bekijk-het-webinar-oudere-migranten-wie-is-aan-zet/

Senioren van @VVD @D66 en @cdavandaag hebben gezamenlijk per brief hun grote ongerustheid uitgesproken naar de leden van de Eerste en Tweede Kamer over de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon.

Load More...