Coronatoegangsbewijs NIET verplicht in buurthuizen, huizen van de wijk e.d.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf zaterdag 25 september 2021 op veel plaatsen verplicht, zoals in de horeca, bioscopen en sportkantines. Het coronatoegangsbewijs is in buurthuizen, huizen van de wijk e.d. echter niet verplicht. Zie voor meer gedetailleerde info deze handreiking dorps- en buurthuizen bij Corona toegangsbewijzen. 

Coronatoegangsbewijs in buurthuizen, huizen van de wijk e.d. niet verplicht
Dat betekent dat ontmoetingsactiviteiten, beweegactiviteiten en voorlichtingen weer door kunnen gaan, waarbij u de basale voorzorgsmaatregelen in acht neemt: geef elkaar de ruimte (1,5 meter blijft de veilige afstand) en draag een mondkapje waar dat niet mogelijk is; schud geen handen; blijf thuis en laat u testen bij klachten. Zorg daarnaast ook voor frisse lucht in binnenruimtes. Ook als u wilt vergaderen in het wijkcentrum of buurthuis is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Alleen als er primair sprake is van horeca, een evenement (met heel veel mensen) of een culturele voorstelling, dan is het coronatoegangsbewijs verplicht.
Wij adviseren u om bij twijfel contact op te nemen met uw gemeente of met uw buurthuis/wijkcentrum over de inzet van het coronatoegangsbewijs. Vinden zij een coronatoegangsbewijs voor sommige activiteiten toch nodig, vergeet dan niet om dit vooraf te communiceren. Deelnemers/bezoekers moeten dan naast het coronatoegangsbewijs óók een identiteitsbewijs meenemen.

Toch coronatoegangsbewijs nodig?
U kunt zelf een scanner regelen door een app te downloaden op uw telefoon. Deze heet Scanner voor CoronaCheck zowel in de Appstore (Apple) als Playstore (Android). 

Heeft u hulp nodig bij het maken van een coronatoegangsbewijs?
In bijna alle bibliotheken in Nederland kun je hulp krijgen bij het installeren van de CoronaCheck-app of printen van het coronatoegangsbewijs en het aanvragen van DigiD.
Vind een bibliotheek bij u in de buurt: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl

Hebben deelnemers/bezoekers geen toegangsbewijs?
Mensen die nog geen (papieren) coronatoegangsbewijs (QR-code) hebben, kunnen 0800-1421 bellen.
Ze dienen hun BSN en postcode bij de hand te houden. Kies voor het doorkiesnummer 1. Alles gaat door middel van het intoetsen van nummers op de telefoon.
Men kan ook terecht op het nummer 0800-1351maar daar zijn vaak (lange) wachttijden.
U krijgt het bewijs per post opgestuurd. Houd er rekening mee dat dit 5 dagen kan duren.

Heeft u niet uw gegevens gedeeld met RIVM of bent u niet door de GGD geprikt? Dan kunt u contact opnemen met de zorgverlener die u geprikt heeft. Deze kan dan een papieren coronabewijs voor u uitprinten.

Communicatiemiddelen met uitleg over de CoronaCheck app of maken van een coronabewijs: