Brief aan de koning

Op Koningsdag 2021 zal Zijne Majesteit uit handen van Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, de brieven in ontvangst nemen die door ouderen zijn ingestuurd voor het Koningsdagproject ‘Post voor het Paleis’. Lisette Weekers, inwoonster van Eindhoven, zal daarbij een gedeelte uit haar brief voor de koning voorlezen. De actie, georganiseerd door de KBOV, Omroep MAX en de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB en NOOM, heeft honderden brieven opgeleverd.
Ook migrantenouderen hebben meegedaan aan de oproep aan ouderen om een brief aan de Koning te sturen in het kader van de actie “Post voor het Paleis” om hun verbondenheid met het Koningshuis te tonen, en meer in het algemeen met hun ervaringen met het ouder worden in Nederland in coronatijd te delen. Kijk hier voor enkele voorbeelden van brieven van migrantenouderen.
De brieven gaan vooral over ervaringen in de coronacrisis en wat we daar van kunnen opsteken. Wijsheid van de rijpheid! Een deel van de ingezonden brieven is inmiddels zichtbaar in de albums op de website www.postvoorhetpaleis.nl.
Op Koningsdag zal de Koning het glas heffen en de Nationale Toost openen. Dit wordt uitgezonden in een speciale live-uitzending van Omroep MAX vanuit Paleis Soestdijk, waarbij onder meer burgemeester Jorritsma uit Eindhoven te gast is. Verhoeve: ‘De toost is een voorbeeld van een nieuwe traditie die mogelijk na corona zal blijven.’
Omroep MAX zendt in aanloop naar Koningsdag een docu-drieluik ‘Oranje Boven’ uit. Historische beelden van deze nationale feestdag worden afgewisseld met een kijkje achter de schermen van de voorbereidingen in Eindhoven; inclusief duiding van kenmerkende tradities als de Lintjesregen en de herkomst van de tompouce en Oranjebitter. De uitzendingen zijn op NPO1 om: Vrijdag 23 april om 16.35 uur Zaterdag 24 april om 17.05 uur Maandag 25 april om 16.35 uur