Actueel

Op deze pagina’s vindt u het laatste nieuws vanuit het NOOM. Ook ziet u hier de agenda, waarin de eigen activiteiten van het NOOM zijn opgenomen, samen met activiteiten waar NOOM-bestuurders, -medewerkers of bruggenbouwers bij betrokken zijn.

Wilt u rechtstreeks op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.


Campagne Senioren en Veiligheid 1 september van start

1 september start het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met andere partijen, de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van malafide praktijken en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.
Het NOOM levert een bijdrage aan de campagne door de 4 filmpjes waaruit de campagne bestaat ook voor migrantenouderen toegankelijk te maken en via de social media te verspreiden, in het bijzonder via whatsapp. Daarnaast organiseert het NOOM de komende maanden voorlichtingsbijeenkomsten over het voorkomen en bestrijden van financieel misbruik bij oudere migranten. Hierbij zullen ook deze thema’s worden besproken.

Slachtofferschap
Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.
Slachtofferschap kan iedereen overkomen, dus ook ouderen. Daarom krijgen zij via de campagne concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en dat ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Programma
Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. De campagne bestaat uit de volgende onderdelen:

4 filmpjes met concrete tips en adviezen, waarbij steeds één thema centraal staat. Via de websites (www.maakhetzeniettemakkelijk.nl) en social media kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en betrokken partijen worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst, met Kees Hulst, acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ in de hoofdrol.

 4 Webinars (online presentaties) die elke dinsdag in september van 10:30 – 11.15 uur plaatsvinden over het thema van de week, gepresenteerd door Catherine Keyl.
Tijdens het webinar krijgt u tips en adviezen over het fenomeen en kunt u tijdens de uitzending vragen stellen via WhatsApp.

  • Dinsdag 1 september 10:30 uur: meekijken bij pinnen
  • Dinsdag 8 september 10:30 uur: babbeltrucs
  • Dinsdag 15 september 10:30 uur: hulpvraagfraude (via bijv. WhatsApp)
  • Dinsdag 22 september 10:30 uur: phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

De webinars zijn rechtstreeks te bekijken via: https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/webinars-campagne-senioren-en-veiligheid

Babbeltiplijn
Naast digitale informatie op de website wordt in de maand september door de ouderenbond KBO-PCOB samen met het NOOM ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen.
Deze speciale Babbeltiplijn is op alle 5 woensdagen in september te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur op 030-3400670.

Puzzelactie KBO-PCOB & NOOM: win een digitale deurspion
(klik _hier voor de puzzel, waarmee u als NOOM-relatie een van de 15 digitale deurspionnen kunt winnen)
Hoe het werkt? Maak de puzzel, noteer de oplossing en bel of sms de oplossing uiterlijk 21 september door. U kunt zo vaak meedoen als u wilt. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.Succes!

  1. Bel 0909-0108 (€ 0,60 per gesprek), kies voor optie 1 (puzzelprijs) en spreek de oplossing in en of u voor KBO-PCOB belt of voor NOOM!

Uw telefoonnummer wordt automatisch genoteerd.

  1. Of sms naar 3111 de tekst MAGAZINE <spatie> OPLOSSING + NOOM 

Dus bijvoorbeeld: magazine broodkruimel NOOM (€ 0,60 per deelname). Hebt u een geheim nummer? Sms dan behalve de oplossing ook uw telefoonnummer.