Goede doelen introduceren Mijn eenmalige gift hét alternatief voor de Acceptgiro

Per 1 juni kan de Acceptgiro als betaalmiddel niet meer worden gebruikt. Daarom hebben goede doelen een alternatief ontwikkeld: Mijn eenmalige gift. Donateurs van goede doelen die gewend zijn om een eenmalige donatie over te maken via de Acceptgiro, vinden vanaf 1 april Mijn eenmalige gift op de deurmat. Hiermee kunnen donateurs net zo veilig, betrouwbaar en makkelijk goede doelen blijven steunen.
Het is al jaren bekend dat de Acceptgiro op enig moment zou verdwijnen. Door de snelle toename van internetbankieren is het gebruik van de Acceptgiro enorm afgenomen. Maar dat geldt niet voor het gebruik door donateurs van goede doelen. Uit onderzoek van Goede Doelen Nederland naar het gebruik van de Acceptgiro bleek dat in 2020 ruim 30% van alle eenmalige giften betaald werd via de Acceptgiro.
Voor het werk van goede doelen zijn deze giften van cruciaal belang voor bijvoorbeeld onderzoek om ziektes te voorkomen en te genezen, noodhulp te bieden, eenzaamheid tegen te gaan of om op te komen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Daarom heeft de sector Mijn eenmalige gift ontwikkeld die voor donateurs praktisch hetzelfde werkt als de Acceptgiro. Zo kunnen donateurs de goede doelen die zij belangrijk vinden blijven steunen.
Donateurs kunnen Mijn eenmalige gift op twee manieren gebruiken. Door de kaart met pen in te vullen en in de meegestuurde retourenvelop op te sturen naar het goede doel. Donateurs kunnen ook een internetoverboeking doen door de betaalinformatie op Mijn eenmalige gift over te nemen in de bankomgeving of de QR-code te scannen. Advies aan donateurs is om vóór 15 mei Acceptgiro’s naar de bank te sturen. De banken hebben dan nog twee weken de tijd om ze te verwerken. Na 1 juni worden Acceptgiro’s namelijk niet meer verwerkt.

Voorbeeld mijn eenmalige gift om met de pen in te vullen en op te sturen naar het goede doel.
Voorbeeld Mijn eenmalige gift om via internet een overboeking te doen.