Indrukwekkende jubileumbijeenkomst NOOM

Anne-Mei The Initiatiefnemer-eigenaar Tao of Care | hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie schreef een beknopte impressie van de jubileumbijeenkomst.

Het hoogtepunt van afgelopen week was absoluut het feest ter ere van de 15e verjaardag van NOOM (Netwerk Organisaties Oudere Migranten) afgelopen zaterdag in het gebouw van Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het feest had de treffende naam: “Migranten van toen, ouderen van nu”. Het meest indrukwekkend vond ik het gesprek met vroegere programmamakers en het filmmateriaal over de geschiedenis en beeldvorming van diverse migrantengroepen in Nederland. Met een repeterende pijnlijke verhaallijn, die begint bij de aankomst in Nederland en eindigt met problemen. Om over na te denken, over te praten en te doorbreken. En beelden om opnieuw uit te zenden, want iedereen zou ze toch moeten kennen. Het hoort bij een ieders burgerschap. Er was een mooi college van Eppo van Nispen tot Sevenaer, de gastheer en directeur van het Instituut van Beeld en Geluid, waarin hij niet alleen stilstond bij de sturende werking van beelden, maar ook van taal. Wanneer ontstonden en verdwenen woorden als gastarbeiders, migranten, allochtonen en inclusie? Het was eervol om deel te nemen aan het gesprek over de vraag wat er nog moet gebeuren op het gebied van welzijn en zorg van ouderen migranten en mijn visie op dementie bij deze groep mocht uiteenzetten. Tafelgenoten waren Lucía Lameiro García, John Kerstens, Marilyn Haime en Jeanny Vreeswijk Manusiwa. Lameiro riep op tot een Deltaplan om de achterstandspositie van de snelgroeiende groep oudere migranten te verkleinen.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen werd vervolgens stevig ondervraagd door Noraly Beyer. “U bent in de positie om hier iets aan doen. Wat mogen we van u verwachten?” Hoopvol vond ik om te horen dat Van Ooijen sociologie studeerde en hij de complexe dynamiek van gevestigden en buitenstaanders goed zou moeten kunnen begrijpen. Het maakt benieuwd naar de door hem te zetten stappen. Ik ben blij en trots op de inspirerende samenwerking tussen NOOM, Tao of Care, Ben Sajet Centrum en Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van dementie en oudere migranten. We werken gestaag aan de Sociale Benadering voor deze groep. Nu nog wat verborgen, maar het zal zichtbaarder worden.