Maak van wonen weer een grondrecht!

De wooncrisis grijpt steeds harder om zich heen. Laatste kans voor kabinet tij te keren en meer en betere woningen te bouwen, ook voor #migrantenouderen. Daarom steunt het NOOM deze petitie van o.a. de Woonbond, KBO-PCOB, Ieder(in) en de Landelijke Cliëntenraad. Tekent u ook?

Het is 1 juli: vandaag gaat voor miljoenen mensen de huur omhoog. Ondanks het verzet in de Eerste Kamer om de huren in tijden van crisis niet te verhogen en onze actie om minister Ollongren op te roepen tot een huurstop [1], laat de minister huurders keer op keer in de kou staan.

De wooncrisis grijpt al tijden hard om zich heen: huren stijgen, een woning vinden is steeds moeilijker en steeds meer mensen worden dakloos. In sommige steden sta je 15 jaar op de wachtlijst voordat je kans maakt op een sociale huurwoning. Door de coronacrisis zijn deze problemen alleen maar verergerd: ‘Blijf thuis’ is voor veel mensen een wrange boodschap als je al tijden een huis zoekt, in een slecht onderhouden woning woont of simpelweg geen dak boven je hoofd hebt.

Daarom doen we vandaag samen met de Woonbond, KBO-PCOB, Ieder(in), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Cliëntenraad een oproep aan het kabinet: kom met een noodpakket om de wooncrisis aan te pakken. Een noodpakket dat huurders financieel ondersteunt, ervoor zorgt dat er de komende jaren meer sociale huurwoningen worden gebouwd om de oneindige wachtlijsten terug te dringen, en ervoor zorgt dat bestaande woningen worden opgeknapt en klaar zijn voor de toekomst.

IK TEKEN VOOR EEN NOODPAKKET VOOR DE WOONCRISIS

Er liggen echt kansen om ons woonbeleid eerlijker te maken. Maar alleen als we met zoveel mogelijk mensen opstaan tegen de wooncrisis, om het kabinet te overtuigen dat volkshuisvesting niet mag ontbreken in de begroting voor Prinsjesdag die nu gemaakt wordt.

Het heilige geloof dat de markt alles op zou lossen heeft gezorgd voor jarenlang slecht beleid. Dat kan dit kabinet niet in één jaar oplossen. Wel heeft dit kabinet nog één kans om te laten zien dat ze het tij willen keren op het woonbeleid. Minister Ollongren heeft eindelijk schoorvoetend toegezegd met maatregelen te willen komen, laten we haar daarom de goede kant op sturen. [2]

Het kabinet moet nu investeren in volkshuisvesting, en dat kán! Deze maand is het precies zeven jaar geleden dat de verhuurderheffing werd ingevoerd. Sindsdien hebben woningcorporaties precies 10 miljard overgemaakt aan de staatskas. [3] Geld dat gebruikt had moeten worden voor meer betaalbare, duurzame en goed onderhouden woningen.
Met 10 miljard aan verhuurderheffing en ruime steunpakketten aan andere sectoren in deze tijd van crisis is het niet meer dan logisch dat er ook wordt geïnvesteerd in volkshuisvesting.

TEKEN DE PETITIE VOOR EEN NOODPAKKET WOONCRISIS

Volkshuisvesting is te lang een ondergeschoven kindje geweest. Dit is het moment waarop we met zoveel mogelijk mensen moeten uitspreken dat wonen een grondrecht is.