Het NOOM is benaderd met de vraag om ook migrantenouderen (in het bijzonder die met een kwetsbare gezondheid) uit de regio Utrecht uit te nodigen voor een medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Radboudumc (Nijmegen) en UMC Utrecht. Dit onderzoek vindt vanaf volgende week plaats.
Het NOOM is niet inhoudelijk bij het onderzoek betrokken, dit bericht is bedoeld om (mantelzorgers van) migranten-60+ers te attenderen op de mogelijkheid om er aan deel te nemen. Het UMC Utrecht zorgt na aanmelding voor uitgebreide, vrijblijvende, informatie.
Het Radboudumc gaat met het UMC Utrecht onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) bij 60-plussers de kans op infectie met het coronavirus verkleint, of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt. In totaal kunnen 1.600 ouderen deelnemen aan het onderzoek. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet.
Het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig ziek te maken. Bij een infectie lopen zij ook het hoogste risico om aan de infectie te overlijden. Op dit moment is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus of een andere manier om ouderen tegen de infectie te beschermen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen.
Wetenschappelijk onderzoek: Het is nog niet vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Om te bepalen of het wel of niet werkt, wordt dit onderzoek bij ouderen nu uitgevoerd. Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of het BCG-vaccin tegen het coronavirus beschermt en/of het de ernst van de symptomen bij ouderen vermindert. Dit is het tweede onderzoek naar de invloed van het BCG-vaccin op het coronavirus dat door het Radboudumc en UMC Utrecht wordt uitgevoerd. Het eerste onderzoek was speciaal gericht op zorgmedewerkers. Dit onderzoek richt zich uitsluitend op ouderen.
Voor aanmelden en meer informatie over het onderzoek moet u een e-mail met naam en geboortedatum sturen naar:
Het onderzoek zelf: BCG is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt in veel landen gebruikt om tuberculose te voorkomen. Het onderzoek na de vaccinatie duurt ongeveer een half jaar.
Voor de vaccinatie moet u per auto naar de Jaarbeurs in Utrecht komen (een soort Drive-In), waar het onderzoeksteam u ontvangt (veilig op afstand). U krijgt dan een speciale app op uw smartphone, waarop u dagelijks kort enkele vragen moet beantwoorden. Wie zo’n telefoon niet heeft, wordt dagelijks kort gebeld. U krijgt dan ook verdere informatie over het onderzoek.
Loting bepaalt of u het BCG vaccin krijgt of niet. De deelnemers die geen vaccinatie ontvangen vormen de controlegroep en deze groep is noodzakelijk om de effecten van het BCG vaccin vast te kunnen stellen. Als er voldoende bewijs is dat het BCG vaccin tegen het coronavirus beschermt of de ernst van het ziektebeloop vermindert, dan krijgen deze deelnemers de gelegenheid om op korte termijn alsnog het BCG vaccin
U kunt niet deelnemen aan dit onderzoek als u:
o jonger bent dan 60 jaar
o als u binnen de komende 3 maanden een vaccinatie zal ontvangen
o een verminderde afweer heeft (bijv. door een afweerstoornis of het gebruik van afweerverlagende medicijnen of corticosteroïden, zoals prednison)
o de afgelopen 24 uur koorts heeft gehad
o een actieve virale of bacteriële infectie heeft
o op dit moment kanker heeft of de afgelopen 2 jaar kanker heeft gehad.
Bezoeken en metingen: Voor het onderzoek is het nodig dat u 1 keer naar de onderzoeker komt. Een bezoek duurt 20 minuten. Er zal dan het volgende gebeuren:
– We vragen u of alles duidelijk is en we bepalen of u kunt meedoen met het onderzoek.
– De onderzoeker vraagt u naar een aantal gegevens, zoals leeftijd, gewicht en medicijngebruik.
– De computer bepaalt of u het BCG vaccin krijgt of niet. Het BCG vaccin wordt gezet in de huid van de linker bovenarm.
– De onderzoeker download samen met u een app op uw smartphone. Vanaf dan beantwoord u dagelijks enkele vragen via deze app. De vragen zullen gaan over klachten die passen bij een infectie. Het invullen kost u ongeveer 1 minuut per dag. Indien u geen smartphone heeft zal u eens per week gebeld worden door een onderzoeker. Een telefoongesprek duurt 2 minuten.
– Als u uw antwoorden via de app meer dan 7 dagen niet invult, dan ontvangt u een e-mail ter herinnering. Mocht u hierop niet reageren dan kunnen we u opbellen voor informatie over uw gezondheid. Als dat niet werkt dan kunnen we medische informatie opvragen bij uw huisarts of uit het ziekenhuis. Dit betreft uitsluitend medische informatie die nodig is voor de doelen van het onderzoek. U moet hiervoor toestemming geven.
– Het invullen van vragen via de app of het telefonisch beantwoorden van vragen stopt als we voldoende informatie hebben over de werking van het BCG vaccin; naar schatting is dit 3 maanden na de start van het onderzoek met een maximum van 6 maanden.
– Aan het einde van het onderzoek willen wij aan u vragen of wij één keer twee buisjes bloed bij u mogen afnemen. Hierin kunnen we onderzoeken of u tijdens de studieperiode afweerstoffen heeft opgebouwd tegen het coronavirus
Het is belangrijk dat u niet naar de onderzoekslocatie komt wanneer u zich ziek voelt of klachten heeft die passen bij een infectie, zoals koorts/neusverkoudheid/hoesten. Ervaart u deze klachten wel, neem dan contact op met de onderzoeker via CoronaBCG60@umcutrecht.nl.
Op de onderzoekslocatie zijn maatregelen getroffen om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te maken. Tussen personen zal 1,5 meter afstand aangehouden worden, dit wordt door de onderzoeker gecontroleerd. Om te voorkomen dat veel deelnemers tegelijkertijd op de onderzoekslocatie aanwezig zijn, ziet de onderzoeker een beperkt aantal deelnemers per uur. De onderzoekers dragen daarnaast mondkapjes en handschoenen. Er zijn desinfecterende middelen aanwezig zodat handen en de omgeving ontsmet kunnen worden.
Mogelijke bijwerkingen en andere nadelige effecten: Het BCG vaccin kan bijwerkingen geven, deze zijn vaak mild en gaan vanzelf voorbij: roodheid en pijn op de plek van injectie, hoofdpijn, misselijkheid of koorts enkele dagen na de vaccinatie. Op de plek van de BCG vaccinatie zal een bultje ontstaan waar na twee weken wat pus uit kan komen. Dit wondje geneest binnen enkele weken tot maanden en laat een klein litteken achter. Ernstige bijwerkingen als een allergische reactie, flauwvallen of convulsies zijn zeer zeldzaam.