Ties (Et Tijani Lahlali) (1948, Marokko)

In de TOEN&NU podcasts vertellen ouderen over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven die hen uit balans bracht, maar ook de kans gaf op een nieuwe koers met verrassende vergezichten. In deze aflevering het indrukwekkende verhaal van Ties (73), geboren en opgegroeid in Marokko. Hij vertelt over hoe ‘het leven soms moeilijk kan zijn maar ook weer heel leuk kan worden.’ Een verhaal over hoop, verdriet en liefde.

Iedereen noemt hem Ties, maar zijn volledige naam is Et Tijani Lahlali (1948). Hij groeit op in een klein plaatsje bij Marrakesh, Marokko. Het meisje waar hij als tiener verliefd op wordt, verdwijnt van de ene op de andere dag. Ze blijkt te zijn uitgehuwelijkt aan haar neef. Vol ongeloof en verdriet blijft Ties achter. Nog jaren later, als hij in Nederland woont, getrouwd is en kinderen heeft, blijft ze in zijn hoofd zitten. En dan – in een van de donkerste periodes van zijn leven – is er een bijzonder gelukkig toeval.

De serie TOEN&NU is gemaakt ter ere van 100-jarig bestaan van het Jo Visser Fonds. Jo Visser schreef troostbrieven, om zieke mensen een hart onder de riem te steken. De bemoedigende podcasts zijn een eigentijdse vertaalslag van deze troostbrieven. Thema’s als verlies, liefde, zelfstandigheid en geaardheid komen met veel compassie aan bod in de portretten van ouderen, die zijn   gemaakt door Radio 1 verslaggevers Leonie van Noort en Roos Oosterbaan i.s.m. theatermaker Jetty Mathurin en geproduceerd door UP!. www.upinnederland.nl

Klik hier om het verhaal van Ties te luisteren; Podcast Luisteren (PodNL): TOEN & NU #9: Ties