Digitale inclusie

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is dat iedereen in Nederland toegang heeft tot de digitale (snel)weg. Tegelijkertijd is ook duidelijk geworden dat veel ouderen, migrantenouderen in het bijzonder, maar ook vrijwilligers en sleutelfiguren, onvoldoende in staat zijn om mee te doen in een samenleving die steeds meer digitale vaardigheden vraagt. Voor NOOM vormde dit de aanleiding om aan te sluiten bij het Netwerk Digitale Inclusie 55+ Rotterdam, een netwerk dat door Bibliotheek Rotterdam wordt getrokken.
NOOM neemt deel aan het netwerk, onder meer met het Project Cultuursensitieve Digicoaches. Cultuursensitieve digicoaches zijn jongeren met een migratieachtergrond die graag migrantenouderen willen helpen om hun digitale vaardigheden te vergroten. Denk daarbij aan beeldbellen, via Whatsapp filmpjes en/of foto’s sturen, enz. Deze jongeren hebben hiervoor een training gekregen (of krijgen die nog binnenkort).
De digicoaches leren ouderen met een migratieachtergrond graag hoe ze online radio kunnen luisteren, kunnen appen, een afspraak kunnen maken, shoppen en meer.

Ngọc Anh, Jelena, Ali en de andere coaches spreken één of twee van de volgende talen: Turks, Papiaments, Spaans, Farsi, Dari, Somalisch, Servisch, Lingala, Arabisch, Marokkaans-Berbers en Vietnamees.

Kent u ook een migranten-55-plusser die deze ondersteuning kan gebruiken? Neem dan contact op met:
Unie van Vrijwilligers Rotterdam:  010-4130877 / [email protected]
NOOM: 0620966432 / [email protected]


NIEUWS

14 januari 2021

Nieuwsbrief december Digitale inclusie
In haar nieuwsbrief van december 2020 geeft het Netwerk Digitale inclusie informatie over de voortgang van activiteiten en pilotprojecten.
Download de nieuwsbrief.


VOORBEELD- EN ACHTERGRONDMATERIAAL

Het belang van beeldbellen
Dit filmpje van Hendrik Jochems  (82 jaar), gemaakt in het kader van Allemaal Digitaal, laat heel treffend zien wat het voor ouderen betekent als ze kunnen beeldbellen.
Met het initiatief Allemaal Digitaal  slaan de overheid, maatschappelijke organisaties en de ICT-sector de handen ineen om gebruikte laptops en tablets in te zamelen, op te knappen en te verdelen over de mensen die ze het hardst nodig hebben. Hierbij wordt ook gezorgd voor de juiste software, instructies en zo nodig een internetverbinding. Dit onder het mom: digitaal meedoen is geen luxe, het is een basisbehoefte. Bekijk het filmpje.

Filmen met je mobieltje
Sleutelfiguren van het NOOM hebben in een cursus onder andere leren filmen met hun telefoon geleerd hoe ze hun filmpjes kunnen verspreiden.
De geluidskwaliteit van dit filmpje zou beter kunnen, maar het vrolijke filmpje laat zien met hoeveel plezier het gemaakt is.

Digitale apparaten als basisbehoefte
De publicatie De digitale drempels van inclusie bevat  interviews met échte mensen van het initiatief Allemaal digitaal. Hun verhalen leggen bloot dat toegang tot digitale apparaten een basisbehoefte is van iedereen. Want het betekent toegang tot school, werk en contacten. Kansen om zich te ontwikkelen, om te verbinden met dierbaren, betrokken te zijn, mee te doen en zelfstandig te leven. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Raad Khazem.

Oefenen met digitale media
Op de site van Oefenen.nl staan verhalen over de impact van oefenprogramma’s op iemands leven Bekijk de promo of de verhalen van Naima en Sedika.