Corona en de impact op migrantenouderen bij Rayan Zorg

Mensen van wie ooit werd gedacht dat ze niet in Nederland zouden blijven maken nu een belangrijk onderdeel uit van de vergrijzing. In een serie artikelen hierover in De Groene Amsterdammer spreekt Hizir Cengiz  mensen die zich bezighouden met de zorg voor ‘de ander’. Zoals Warda el Jari, directeur zorg en welzijn bij Zorgcentrum RaYan.
De bewoners van RaYan hebben vaak andere normen, waarden en gebruiken dan niet-islamitische ouderen, zegt El Jari. Een voorbeeld, banaal maar toch van groot belang: veel bewoners eten al hun hele leven sommige gerechten met hun handen, dus worden ze bij RaYan niet gedwongen om gebruik te maken van bestek.
Het religieuze aan Zorgcentrum RaYan zit in de dingen van alledag, legt El Jari uit. Zo wonen in Huizen bijvoorbeeld alleen mannen. In Amersfoort is de scheiding minder strikt – al kiezen veel mannen ervoor om de dag grotendeels in hun uppie door te brengen op hun kamer. De bewoners kunnen hun dagelijkse gebeden verrichten, eventueel zelfs samen met de verzorgers. Meermaals galmt de gebedsoproep door het huis; soms een lied.
De Coronacrisis heeft heet leven van de bewoners op verschillende manieren beïnvloed: Aanvankelijk deed de crisis de meeste van de bewoners gek genoeg goed. Er was meer rust op de groepen, zegt El Jari. Vooral de eerste maanden, want er was geen dagelijkse inloop van familieleden meer. En daarom is er ook meer tijd voor een-op-eengesprekken. Vooral over kinderen, kleinkinderen en koetjes en kalfjes.
Over dat laatste maakt El Jari zich zorgen: de meeste bewoners spreken niet makkelijk over hun zielenroerselen, wat hen dwarszit, waar zij in hun jeugd of als volwassene mee hebben geworsteld en gewoon hebben moeten slikken. Je moet het uit hen schudden, zegt El Jari. Onderwerpen als seksualiteit, depressie, eenzaamheid en het hebben van verdriet an sich zijn voor hen nog altijd taboes – een beeld dat ook uit veel onderzoeken naar voren komt. Toch merkt El Jari dat als ze het er met hen over heeft gehad, het uit hen heeft geschud, het de bewoners oplucht.
Lees het volledige artikel

Zie of beluister ook het interview met El Jari dat Hilversum uit in 2020 maakte over de gevolgen van de Corona crisis voor migranten-ouderen.