Het verborgen leed van ouderenmishandeling

Ongeveer 1 op elke 20 ouderen in Rotterdam krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Ouderen vinden het moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed. Zeker in de afgelopen coronatijd is er minder aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is, ook in Rotterdam, de situatie van veel ouderen slechter geworden. Zo is er veel leed ontstaan dat lang niet altijd gezien wordt. Via de campagne ‘Verborgen leed’ wil de gemeente Rotterdam aandacht vragen voor dit probleem. Dat doet de gemeente samen in een alliantie met diverse organisaties in de stad die hulp en ondersteuning bieden aan ouderen. NOOM maakt deel uit van deze alliantie.
De campagne vertelt slachtoffers, de mensen om hen heen en professionals waar zij op moeten letten om zorgwekkende situaties te ontdekken en helpt hen ook om in actie te komen. Bijvoorbeeld door voorlichtingsmateriaal te maken. En door mensen in contact te brengen met hulporganisaties.
In de aanloop naar 15 juni -de dag tegen ouderenmishandeling – worden verschillende activiteiten georganiseerd, onder andere een campagne op social media om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken en de weg naar hulp te bieden. Vanaf woensdag 11 mei is er een wekelijkse rubriek op het LinkedIn-account genaamd Wijkteam Rotterdam. Gedurende een periode van vijf weken wordt hier iedere woensdag een podcast gedeeld.
Ga voor meer informatie en verhalen en video’s over verborgen leed naar https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/verborgen-leed/