Hoge energierekening zorgt voor betalingsproblemen

“In het nauw door hoge energierekening, leveranciers verwachten meer betalingsproblemen”, luidt de kop van een mooi artikel in het AD.
Hierin komt onder andere Ruthmila Cicilia aan het woord: “Meneer Andrade leeft nu al onder de armoedegrens; hij heeft minder dan 130 euro per maand. Hij gaat nergens naartoe, want er is geen geld. Het is overleven met geld.”
Zorgelijk is niet alleen de situatie voor de groep bijstandsgerechtigden. Ook AOW-gerechtigden met een AOW-gat en AOW-ers zonder aanvullend pensioen of een klein pensioentje komen onherroepelijk in de problemen. De 400 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken om de energienota te verlagen zijn niet voldoende om hen te helpen. Ook de 200 miljoen extra voor bijzondere bijstand zal het probleem niet oplossen denkt NOOM-coördinator Lameiro: “De 200 euro energiecompensatie voor mensen met een laag inkomen is een lachertje als je bedenkt dat mensen soms meer dan 2000 euro extra per jaar gaan betalen.” Bovendien kan het volgens haar nog maanden duren voordat mensen het geld op de rekening hebben; veel gemeenten zijn nog druk met het opzetten van de loketten voor compensatie.