Opening fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ in Breda

In de bibliotheek Nieuwe Veste in Breda is tussen 31 maart en 1 mei de tentoonstelling ´50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ te zien. In samenwerking de bibliotheek Nieuwe Veste en het Stadsarchief Breda is deze fototentoonstelling gerealiseerd en gaat over de ervaringen van de eerste generatie arbeidsmigranten in Nederland met voorbeelden van deze migranten in de regio Brabant.
Wie waren deze mensen, in eerste instantie vooral mannen, die uit landen rond de Middellandse Zee naar Nederland kwamen? Waarom lieten ze vrienden en familie achter om in dit veel koudere klimaat te komen werken? Waar liepen ze tegenaan toen ze eenmaal hier waren? Wat waren hun dromen ? Hadden ze heimwee? Hoe is de gezinshereniging begonnen? Wat vonden Nederlandse ondernemers, wijkbewoners en inwoners eigenlijk van de komst van de gastarbeiders/nieuwkomers? Waarom is tijdelijke verblijf verandert in permanente? Wat doet de 3e en 4e generatie op dit moment?
In interviews met arbeidsmigranten en unieke foto’s en objecten komen de verhalen naar boven van de aankomst in Nederland, het inburgeringsproces, de eigen cultuur, de huisvesting en nog veel meer.

Conceptprogramma 31 maart:
19:00 – Inloop (thee en koffie)
19:30 – Welkomstwoord
19.35 – Sahin Yildirim, initiatiefnemer van fototentoonstelling 50 jaar arbeidsmigratie in Nederland
19:40 – Opening door burgemeester Paul Depla
19:50 – Openingsmoment
20:15 – Borrel  (Er wordt ook dadels, melk, soep en hapjes geregeld voor die genen die vasten)
20:30 – Lezing Ali Serik
21:15 – Afsluiting

AANMELDEN
Graag aanmelden via info@atlascultureelcentrum.nl o.v.v. 50jaararbeidsmigratieinnederland

De tentoonstelling is gratis te bezoeken bij de bibliotheek Nieuwe Veste (Molenstraat 6 , 4811 GS Breda).